
Szukasz obwarzanków krakowskich? Sprawdź www.piekarniapochopien.com
Mają wyjątkowy smak, wyglądają naprawdę interesująco, zaś kupić je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa oraz dumą tutejszych piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają skosztować właśnie tego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o historii parę zdań
Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W annałach zaś opisano je wiek później, gdy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w czasie przed Wielkanocą, ale potem jadano je też w pozostałych sezonach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie piekarze z Krakowa. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków później UE, dodając je do spisu produktów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – sposoby wypieku
Obwarzanki mają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od lat produkowane są w myśl takiej samej receptury. Ich nazwa oraz niepowtarzalny aromat są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą tudzież serem – i piecze.
Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]