
Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniu, dlatego warto poznać kilkasposobów na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki.
Podstawowy wywar
Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe napary zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych potrzeb. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, działające przeciwzapalnie. W przypadku mieszanek, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich najlepsze właściwości.
Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?
Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Dodatki te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci korzenia ze względu na lepsze właściwości niż w formie sproszkowanej. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i przyprawy. Goździki nie tylko nadadzą piękny zapach, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.
Słodkie i owocowe dodatki
Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy syrop z malin, podnoszący odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada działanie antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje cenne właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem ich do napoju, należy je dokładnie oczyścić i sparzyć. Do herbatki można dodać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.
Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby
Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym
Kwiaty lipy zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.
Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy
Pomarańcze po wcześniejszym sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.
Herbata z jabłkiem (suszonym bądź świeżym), cynamonem i miodem
Do przygotowanej uprzednio herbaty dodajemy jabłko i trochę cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do ostudzonego napoju.
Możliwości przygotowania rozgrzewającej herbaty jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich gustu. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.