To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie w trakcie Wigilii albo większych rodzinnych spotkań. W…
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie w trakcie Wigilii albo większych rodzinnych spotkań. W…
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego nasycenia…
Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, sporadycznie przyrządzany…
Pieczywo to w naszej tradycji podstawa diety człowieka. Jest produkowane z mąki, wody, soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego…
Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o własnościach…
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych potraw i…
W sałatce, w zupie, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej…
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i…
Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który daje się zauważyć od początku XX w., wyroby konsumowane przez nas na co dzień…
Metoda parzenia kawa w kapsułkach jest znana od ponad czterdziestu lat i powoli pozyskała sobie kolejnych miłośników. Ten praktyczny proces…