
Więcej informacji o ekologicznych przetworów.
Od dynamicznego rozkwitu branży spożywczej, który daje się zauważyć od początku XX w., wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często nasycać przeróżnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Jednakże razem z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności eko.
Walory żywności eko
By jakiś produkt sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi spełnić wiele warunków. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wyprodukowane muszą pozyskać konkretne certyfikaty nadawane przez wskazane do tego laboratoria. Kluczowym jednak przymiotem spożywczych produktów eko jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano według kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych środków ochrony roślin ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zatruwają wody powierzchniowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami nieraz skutkują obumieraniem pożytecznych owadów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych szkodliwych substancji przedostanie się do organizmu ich konsumentów.
Kupujesz żywność ekologiczną? Czytaj dokładnie informacje na opakowaniu
Przetwory ekologiczne podlegają ciągłej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie przewozu i przechowywania. Co ważne, gdy produkt spełnia wymogi, jego producent nie licząc typowych informacji między innymi o terminie trwałości, masie netto, kraju produkcji składników, temperaturze przechowywania czy kaloryczności, musi także bezwzględnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli listek ułożony z gwiazd na zielonym tle. Wypatrując żywności eko trzeba zatem czytać uważnie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o posiadanych certyfikatach.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]