
Jeśli potrzebujesz żurku w butelce, powinieneś odwiedzić ten adres.
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie serwowane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na żurek i barszcz biały?
Jeżeli spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie widzi głównej różnicy między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, choć powinno się stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego osobistych upodobań. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, bowiem w ramach tej grupy zup wydziela się trzy rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur przygotowywany zazwyczaj z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały
Zrobienie zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy apetyt np. na żur zaatakuje was znienacka, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przyrządzimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]