
Potrzebujesz kwaszonej kapusty? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Liczne substancje odżywcze i witamina K – co znajdziesz w kwaszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy i składniki odżywcze, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A warto zaakcentować, że w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B3). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło m.in. potasu, błonnika pokarmowego czy żelaza. Jednocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, toteż rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie zaistniałyby bez kapusty kwaszonej
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako najważniejszy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z marchewką i posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który perfekcyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, stąd robi się z niej farsz do krokiecików, łazanek i pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.
Generalnie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kwaszoną kapustę, jednakże współcześnie raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia żywności na okres zimy. Kapustę kwaszoną w dużych i małych pojemniczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]