
Dowiedz się, gdzie kupić sól himalajską różową, wejdź na superbutelki.pl
Substancją potrzebną do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto stosować je do przygotowywania żywności?
Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale podbija smak posiłków. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, między innymi potas, żelazo czy cynk, a przy tym nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]