
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą jemy przeważnie w trakcie Wigilii albo większych rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do jajka i do pasztecików z mięsnym farszem
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednak właśnie jego trochę słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, iż wyśmienicie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni preferują w nim jajko, kartofle oraz kiełbasę, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, lecz również pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego pasztecika z grzybami.
Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również dużo żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Z kolei z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem z reguły je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy na zakwasie z kwaszonych buraków!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy wolą barszcz na ostro, należycie pieprzny, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, żeby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeśli jednak raptownie najdzie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]