
Więcej informacji o kiszonych ogórkach.
W sałatce, w zupie, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kwaszone warzywa są tak samo smaczne, co zdrowe.
Kiszone ogórki – kup gotowe lub zakiś je samodzielnie
Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków bądź drewnianych beczułek, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą i kładzie się je na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować ogórki już po paru dniach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, niemniej jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, przykładowo czarnym pieprzem, liśćmi czarnej porzeczki lub kawałkami chrzanu. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką lub piwnicą, w której może przechowywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, że należy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach z rączką czy w woreczkach z folii, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie witaminy i minerały zawierają kwaszone ogórki?
Od wieków powszechne jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wraz z kiszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, poprawiając tym samym trawienie. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, A i C, jak również wiele minerałów koniecznych do prawidłowego działania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, potas czy mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, zalecamy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, bo w czasie kwaszenia witaminy przedostają się po części do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]