
Więcej o soku z kwaszonych buraków na artmankiszonki.pl.
Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – duże ilości minerałów oraz witamin
Zapewne każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty raz za razem dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, jednakże nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również liczne minerały, jak żelazo, fosfor i wapń. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz zaleca się pić go cyklicznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się również anemikom. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać około 250 ml soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków – poprawia koncentrację i zapobiega zaparciom
Sok z kwaszonych buraków jest drugim lubianym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: dobrze wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a jednocześnie poprawia koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż soki tego rodzaju trzeba przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]