
Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do przechowywania sporych ilości gotowych mieszanek. Wspomniane wcześniej właściwości sprawiają, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest też idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często używany w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na takich zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź bakteriami.